SIRIJA Vojni medijski centar pod kontrolom vlade saopćio je da će 1.500 pobunjenika i 6.000 civila danas napustiti grad Harasta

Pobunjenici napuštaju ključni grad u Istočnoj Guti

Fena
22.03.2018 11:02

Foto: AFP

Očekuje se da sirijski pobunjenici i njihove porodice napuste opkoljeni grad u enklavi Istočna Guta u blizini Damaska, u okviru sporazuma o evakuaciji kojim će predati kontrolu nad regijom vladinim snagama nakon njenog višegodišnjeg bombardiranja.

Monter Ferus (Monther Farews), portparol pobunjeničke grupe Ahrar al-Sham, izjavio je da su njeni borci spremni da odu i da čekaju na autobuse koji bi ih odvezli skupa s njihovim porodicama u druge oblasti pod pobunjeničkom vlasti u sjevernoj Siriji.

Vojni medijski centar pod kontrolom vlade saopćio je da će 1.500 pobunjenika i 6.000 civila danas napustiti grad Harasta.

Sporazum je napravljen po uzoru na ostale kojima su pobunjenici predali velike površine teritorije u okolini prijestonice i ostale velike gradove vladinim snagama. UN i druge grupe za ljudska prava osudile su takve aranžmane kao "prisilna raseljavanja", prenosi AP.

NA VRH