Urbi et Orbi Papa Franjo udijelio je u nedjelju tačno u podne svoj blagoslov Gradu i svijetu

Papa: Neka svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest političkih i vojnih vođa

Avaz.ba
01.04.2018 13:19

Papa Franjo udijelio je u nedjelju tačno u podne svoj blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i svijetu), založivši se za to da "svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest svih političkih i vojnih vođa" kako bi se okončalo uništavanje ljudskih života, omogućila dostava pomoći ugroženima, posebno u Siriji, kao i povratak prognanih njihovim domovima. 

Neka svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest političkih i vojnih vođa kako bi se što prije zaustavilo krvoproliće te okončalo ubijanje ljudi, dopremila pomoć potrebitima i domovima vratili izbjegli i raseljeni - kazao je papa, obraćajući se vjernicima s balkona bazilike svetoga Petra.  

Poglavar Rimokatoličke crkve založio se za dobrobit i mir u Svetoj zemlji, misleći na sukobe između Palestinaca i Izraelaca. Nakon što je 15 Palestinaca ubijeno na granici s Izraelom papa Franjo je pozvao na mir, kazavši da "sukob u Svetoj zemlji ne štedi bespomoćne."

U svojoj poruci se posebno zauzeo za pomoć prognanima i izbjeglicama. Pozvao je na solidarnost i dijalog, upozorivši pritom na stanje u Jemenu i na Bliskom istoku.   

- Molimo na ovaj dan za plodove nade i uzajamno razumijevanje - kazao je Papa, ukazavši na stanje na Korejskom poluotoku i potrebu smirivanja napetosti, naraslih u posljednje vrijeme učestalim nuklearnim testovima Sjeverne Koreje te oštrim porukama SAD.

Upozorio je na potrebe brige o slabima i nemoćnima, te se posebno založio za brigu o djeci koja su bez nade i zdravstvene zaštite te o starijima, koji se često odbacuju kada više nisu produktivni. 

Papinom obraćanju na Trgu svetog Petra prisustvovalo je nekoliko desetina hiljada vjernika.  Misa je održana uz jake mjere sigurnosti u cijelom Rimu zbog straha od mogućih terorističkih aktivnosti.

NA VRH