O NAPADU U SIRIJI

Oprečni stavovi ruskih i američkih diplomata na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

B92

9.4.2018

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak uvečer sazvan je hitan sastanak zbog hemijskog napada u Dumi, u Siriji.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura (Staffan) započeo je sastanak navodima o napadu u kojem je korišteno hemijsko oružje i pozvao na "nezavisnu istragu".

Riječ je potom preuzeo ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja, koji je naveo da je Rusija duboko zabrinuta činjenicom da su se neki, poput Vašingtona, kao i Londona i Pariza "koji slijepo prate saveznike SAD" angažirali protiv Rusije i Sirije "bez ikakvog opravdanja".   

Kako je rekao ruski ambasador, Moskva se suočila s "klevetanjem, sankcijama, ucjenama, čak i prijetnjom“.

Drsko se prijeti Rusiji. Ton kojim se to čini prešao je granicu dozvoljenog. Čak ni u vrijeme Hladnog rata ovakav bezobrazluk prema Rusiji vaši prethodnici sebi nisu dozvoljavali - dodao je on.  

Naglasio je i da je svaki put kada bi se Zapad umiješao u unutrašnje stvari neke države, "tamo ostajao haos".

Nebenzja je pozvao pripadnike Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) da posjete Dumu. Kako je rekao, sirijske i ruske trupe će omogućiti tim agentima da posjete područje koje je navodno pogođeno hemijskim oružjem nakon što stignu u Damask.  

Također je upozorio na “teške posljedice“ u slučaju zapadnih zračnih udara na Siriju.  

On je navode opozicionih "Bijelih šljemova" nazvao izmišljotinom, a tu organizaciju optužio da širi lažne vijesti.

Ambasadorica SAD u UN-u Niki Hejli (Nikki Haley) rekla je pred Vijećem sigurnosti UN-a da je došao trenutak "za pravdu" nakon navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi.

Došli smo do trenutka kada svijet treba da vidi pravdu - rekla je ona.  

Dodala je da hemijski napad može da izvede samo "čudovište".

SAD su odlučne da čudovište koje baca hemijske bombe na sirijski narod natjeraju da položi račune - navela je Hejli.  

Da podsjetimo, ruska vojska saopćila je da nije otkrila tragove hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi u kojem su desetine ljudi poginule.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da će o potencijalnom odgovoru donijeti odluku u roku od 24 sata, najkasnije 48 sati. Kako je rekao, odluka će biti donesena u narednih 24 do 48 sati nakon što se utvrdi ko je odgovoran za napad – Rusija, Sirija, Iran ili "svi zajedno".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.