STAVOVI

Izraelski premijer: Iran laže o nuklearnom programu, imam dokaze

AFP

Agencije

30.4.2018

Izraelski premijer Benjamin Netenjahu (Netanyahu) objavio je danas poslijepodne da “tajni nuklearni dosjei” dokazuju da Iran razvija nuklearna oružja.

Govoreći na televiziji na najavljenoj konferenciji za medije o nuklearnom sporazumu s Iranom, rekao je kako 55.000 stranica dokumenata kojih se dočepao Izrael dokazuju da je Iran zavarao cijeli svijet kad je 2015. potpisao dogovor o prekidu nuklearnog programa. Iran je tada pristao na dogovor kako bi međunarodna zajednica povukla sankcije.

- Iranski čelnici stalno niječu da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja. Večeras sam ovdje da vam kažem jednu stvar: Iran je lagao. Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente. 2017. Iran je premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu - kazao je Netenjahu.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif ranije je objavio tweet u kojem je napisao da Netanjahu “zavarava ljude”, piše BBC. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) već se neko vrijeme prijeti da će ukinuti sporazum koji je postignut u mandatu Baraka Obame (Barack), dok su evropske vlasti dosad poručivale kako su odlučne poštivati dogovor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.