IZVJEŠTAJ

Generalni sekretar UN-a zabrinut zbog dijaloga Beograda i Prištine te hapšenja Marka Đurića

Arhiv

Blic.rs

3.5.2018

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (António Guterres) u tromjesečnom izvještaju o Kosovu navodi da je "zabrinut" zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora Vladinog Ureda za KiM Marka Đurića.

Gutereš je u izvještaju, koji će ambasadori držžava članica Vijeća sigurnosti UN-a razmatrati tokom maja, pozvao strane da izbjegavaju zapaljive izjave.

- Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se čini, zapao u novi ćorsokak. Apeliram na obje strane da daju novi poticaj dijalogu da bi se proveli svi do sada postignuti sporazumi - naveo je Gutereš, prenosi RTS.

Vratile se samo tri osobe

U izvještaju se navodi i da su se u posljednja tri mjeseca na Kosovo vratile svega tri osobe.

- Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja Marka Đurića, direktora Ureda za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obje strane da izbjegnu provokativne akcije i uzdržže se od zapaljivih izjava - navodi se u izvještaju generalnog sekretara UN-a Gutereša.

Kršenje ljudskih prava

Gutereš je, također, upozorio da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurića, u kojoj je nekoliko osoba povrijeđeno, predstavlja "razlog za brigu" i pozvao na "detaljnu istragu" o tom događaju, navodeći da su potrebne "korektivne mjere" vezane za kršenje ljudskih prava. 

Šef UN-a je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa sjevera Kosova –Olivera Ivanovića, navodeći da "međusobne sumnje i osjećaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji povjerenja među zajednicama na Kosovu".

Gutereš je, istovremeno, pozdravio odluku kosovskog parlamenta da ratificira sporazum o demarkaciji s Crnog Gorom, upozoravajući na opstrukcije pojedinih poslanika.

Prvi čovjek UN-a je naveo i da su se u tri mjeseca, na koja se odnosi njegov novi izvještaj, na Kosovo vratile svega tri osobe iz redova nealbanaca.

Trgovina ljudskim organima 

U dijelu izvještaja koji se odnosi na aktivnosti EULEX-a navodi se da su istražžitelji Specijalnog suda za zločine koje su tokom sukoba počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nastavili istragu o navodima vezanim za "nehuman odnos i nelegalnu trgovinu ljudskim organima".

Prethodnih nekoliko sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu proteklo je, mahom, u oštroj raspravi o budućem formatu održžavanja ovih sjednica, pri čemu se Britanija, SAD i Francuska zalažžu da se rasprave o Kosovu, sa sadašnje četiri godišne, prorijede na dvije. 

Kako navode "Novosti", stavove Srbije na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o KiM, koja je zakazana za 14. maj, zastupat će šef diplomatije Ivica Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.