ZAKON

Jevrejska i grčka zajednica u SAD blokiraju prodaju aviona F-35 Turskoj

Blic.rs

8.5.2018

Jevrejska i grčka zajednica u SAD prokušavaju promovirati zakon koji će ojačati Kipar kao sigurnosnu bazu Zapada i blokirati prodaju avionu F-35 Turskoj, rekao je direktor Grčko-američkog vijeća (HALC) Endi Zemenides (Endy).

- Taj zakon bi uklonio prepreke koje sprečavaju da se Kipar još više učvrsti kao država koja predstavlja prvu liniju odbrane za sigurnosne interese Zapada i spriječio Tursku da svojom nepopustljivošću u odnosu na problem Kipra drži američko-kiparske odnose kao taoca - rekao je Zemenides listu "Katimerini".

- Osim toga, dvije zajednice nastavit će da se zalažu za restrikciju prodaje aviona F-35 Ankari "dok Turska ne počne da se ponaša odgovorno - rekao je Zemenides.

Ovaj potez je u skladu s inicijativom "Okončati zakon o embargu na oružje Kipru", koju je 13. aprila pokrenulo nekoliko kongresmena predstavničkog doma i čiji je cilj ukloniti zabranu slanja oružja Kipru.

Kongresmeni su rekli da je Kipar strateški partner SAD od vitalnog značaja i član koalicije koja se bori protiv ISIL-a, navodi "Sputnjik".

U eskalaciji tenzija između Turske i Kipra i SAD američki predstavnički dom objavio je u petak, 4. maja, godišnju odbrambenu politiku koja predviđa mjeru privremenog prekida prodaje oružja Turskoj.

Kipar je podijeljen od 1974. godine, nakon što je turska vojska izvršila invaziju na sjeverni dio otoka i proglasila Tursku Republiku Sjeverni Kipar.

Američki embargo na oružje, kojim je zabranjen izvoz oružja "bilo kojoj oružanoj strani na Kipru", na snazi je od decembra 1992. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.