PANIKA

Vlasti naredile hitnu evakuaciju zbog nove erupcije vulkana na Havajima

Index.hr

10.5.2018

Source: New fissures force more evacuations on Hawaii by ReutersNews

Došlo je do nove erupcije vulkana na Havajima, koji izbacuje lavu i otrovne plinove iz dvije nove pukotine u zemlji, objavile su vlasti.

Vlasti su pozvale na hitnu evakuaciju oko 2.000 stanovnika iz dvije zajednice na Velikom otoku Havaja prošlog četvrtka, ali neki su ignorirali poziv i ostali u svojim domovima.

U utorak su nastala dva nova vulkanska otvora, odnosno pukotine u zemlji, zbog čega su vlasti naredile stanovnicima Lanipuna Gardensa da odmah napuste svoje domove.

Havajski opservatorij za vulkane potvrdio je nastajanje dvije nove pukotine te novu aktivnu erupciju. Ranije u utorak stanovnici Leilani Estatesa, najjače pogođenog područja, vozili su se kroz oblake dima i sumpornog dioksida u pokušaju spašavanja svojih posjeda i kućnih ljubimaca.

Erupcija vulkana Kilauea do sada je uništila 36 domova i drugih struktura. Vulkan je izbacivao lavu i do 90 metara u visinu. Sistem pukotina počeo se širiti prema istoku, prijeteći područjima koje se do sada smatralo sigurnima.

U petak je jugoistočni dio otoka pogodio potres jačine 6,9 stepeni po Rihteru, najjači od 1975. godine, a očekuju se novi potresi i erupcije, koji bi mogli trajati mjesecima. Ukupno se na otoku otvorilo 14 pukotina kroz koje izlaze lava i otrovni plinovi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.