UPOZORENJA

Bivši predsjednik SAD: Najveći problem u svijetu je diskriminacija žena

Index.hr

20.5.2018

Bivši predsjednik SAD Džimi Karter (Jimmy Carter) vjeruje da je najveći izazov s kojim se svijet trenutno suočava diskriminacija žena i djevojčica.

U subotu je održao govor diplomcima na Univerzitetu Liberty u Virginiji, tokom kojeg je naglasio da su povrede ljudskih prava žena i djevojčica trenutno veći globalni problem od neravnomjerne raspodjele bogatstva, prenosi CNN.

- Sjećam se da su me 1999. godine zamolili da održim dva važna govora. Jedan u Tajvanu, a drugi u norveškom Oslu. Tema o kojoj sam morao pričati bio je najveći problem s kojim će se svijet suočiti u novom mileniju. Tada sam rekao da je to nejednaka raspodjela bogatstva između najbogatijih ljudi i onih koji rade da bi prehranili porodicu. Nedavno sam promijenio mišljenje. Mislim da je sada najveći problem u svijetu povreda ljudskih prava, odnosno diskriminacija žena i djevojčica - rekao je Karter.

Devedesettrogodišnji Karter, koji je u Bijeloj kući boravio od 1977. do 1981. godine, naglasio je i da 160 miliona djevojčica i žena danas nije živo jer su ih roditelji ubili nakon rođenja ili ih abortirali zbog običaja koji favorizira sinove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.