GLOBUS

Inicijativa SPO Austrije: Zabraniti fašistička obilježja Hrvatske

Socijaldemokratski poslanici Austrije zahtijevaju drakonske kazne za fašiste u Blajburgu

S. N.

28.5.2018

Poslanici opozicione Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) žele promijeniti zakone ove države i zabraniti fašističke oznake drugih država i/ili pokreta. 

Kako prenosi list ''Der Standard'', oni su u parlamentarnu proceduru uputili inicijativu da se promijene odredbe zakona starog više od 50 godina. Njime je bila zabranjena upotreba nacističkih i fašističkih simbola iz vremena Drugog svjetskog rata. Sada SPO hoće da se odredbe prošire i na druge države te da se propisane kazne drakonski pojačaju.

Inicijativa je uslijedila nakon posljednje komemoracije u Blajburgu, pojašnjava list.

Kao ilustraciju teksta, „Der Standard“ donosi i zastavu „Nezavisne države Hrvatske“. Opisuje se da je ona „slična današnjoj zastavi Republike Hrvatske, ali da grb tzv. NDH počinje bijelim šahovskim poljem te simbolom ustaškog pokreta u gornjem lijevom uglu''.

Prijedlog predviđa izricanje novčane kazne i do 5.000 eura, ali i zatvor.

„Der Standard“ ističe da su koruški poslanici SPO posebno zainteresirani za promjene zakona i aktivno lobiraju u austrijskom parlamentu da se njegove odredbe prihvate.

List donosi i informaciju da je tokom nedavne manifestacije u Blajburgu uhapšeno i šest Hrvata koji su pozdravljali nacističkim pozdravima i veličali Hitlera. Među njima je, prema navodima „Der Standarda“, i Anđelko Bosančić, „političar vladajuće stranke u Hrvatskoj, HDZ-a“.

- On je u pritvoru u Klagenfurtu već dvije sedmice – piše ovaj list.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.