DIPLOMATIJA

Putin sutra u posjeti Beču: O njegovoj sigurnosti brinut će 800 policajaca

Telegraf.rs

4.6.2018

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, dolazi sutra u jednodnevnu posjetu Beču, gdje su planirani razgovori s državnim vrhom Austrije.

Oko 800 policajaca bit će zaduženo za sigurnost visokog gosta, a u osiguravanje Putina uključene su razne jedinice policije, od specijalnih jedinica Vega i Kobra, do običnih policajaca.

Predsjednika Rusije će, uz najviše vojne počasti, primiti predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, a planirani su i razgovori s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurzom i vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom (Heinz-Christian Strache).

Predviđeno je da Putin položi vijenac na spomenik palim ruskim borcima u pratnji šefice austrijske diplomatije Karin Knajsel (Karin Kneissl).

Na kraju posjete Vladimir Putin će sa Van der Belenom obići izložbu "Ermitaž u gostima - djela majstora od Botičelija do Van Dajka".

Prijavljene su i dvije demonstracije - jedna protiv Putina, a druga pod motom "Prijateljstvo s Rusijom", pristalica Rusije.

Uoči posjete Putina Beču, koji dolazi povodom 50. godišnjice potpisivanja sporazuma o snabdijevanju gasom iz Rusije, Štrahe je zatražio od EU da ukine besmislene sankcije protiv Moskve.








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.