SVIJET

Migrantu osumnjičenom za silovanje i ubistvo djevojčice u Njemačkoj sudit će se u Iraku

Index.hr

9.6.2018

Irački Kurd osumnjičen za ubistvo 14-godišnje djevojčice u Njemačkoj, pred sud će izaći u autonomnom kurdskom području u Iraku, potvrdio je u subotu mjesni policijski službenik.

Dvadesetogodišnjak iz iračkog Kurdistana, u skladu s njemačkim zakonima o zaštiti privatnosti, identificiran kao Ali B., uhapšen je ove sedmice u Kurdistanu. Tereti se za ubistvo 14-godišnje Susanne, koja je nestala 22. maja.

Djevojčica se nije vratila kući u Mainzu nakon što je vrijeme provela u centru susjednog grada Wiesbadena.

Njeno tijelo bilo je sakriveno u četvrti grada Erbenheima, gdje je živio Ali B. i njegova porodica. Mladić je napustio Njemačku 31. maja, a nakon što je uhapšen, priznao je ubistvo djevojčice, potvrdio je kurdski zvaničnik.



- Čini se da su zajedno putovali i da je između njih izbila svađa. Djevojčica je pokušala nazvati policiju i to ga je navelo da je ubije - kazao je Tarik Ahmed, šef policije u kurdistanskoj pokrajini Duhok.

- Sudit će mu se u Kurdistanu, a što se tiče izručenja njemačkim vlastima, odlučit će vlada Kurdistana - dodao je Ahmed.

Taj slučaj izazvao je žestoke rasprave u Njemačkoj o nehajnom odnosu vlade prema pitanju imigracijske politike. U Njemačku je od migrantske krize 2015. ušlo više od milion ljudi, pretežno iz Sirije, Afganistana i Iraka, a veliki procenat njih čine mladi muškarci bez porodica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.