GLOBUS

Kim Jong-un krenuo u noćni obilazak Singapura uoči samita s Trampom

Fena

11.6.2018

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un napustio je svoj luksuzni hotel u kasnim noćnim satima da bi obišao Singapur, neposredno uoči njegovog historijskog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump).

Kim je proveo veći dio dana van očiju javnosti, izazivajući medijske špekulacije da planira strategiju za sutrašnji samit s Trampom. On je, međutim, u večernjim satima po lokalnom vremenu napustio svoj hotel ''St. Regis'' i obišao je Cvjetni dom u regiji singapurskog zaljeva sa singapurskim ministrom vanjskih poslova Vivijanom Balakršhananom (Vivian Balakrishnan).

Ministar je napravio selfi s nasmiješenim Kimom, koji je nosio svoje karakteristično maoističko odijelo i postavio je fotografiju na Facebook.

U pratnji tjelohranitelja, Kim je, također, obišao turističku atrakciju Marina Bay Sands.

Južnokorejski mediji javili su da je Kim u pratnji svoje sestre Kim Jo-jong i ostalih vodećih zvaničnika.


Neki eksperti tvrde da Kimov obilazak grada ukazuje na to da su Sjeverna Koreja i SAD približile stavove uoči samita. Tokom dana su se visoki diplomati iz dvije zemlje sastali u hotelu u okviru završnih priprema za samit.

Kim će sastati s Trampom u utorak ujutro da bi raspravljali o budućnosti nuklearnog programa Sjevera. To bi bio prvi sastanak aktuelnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika od okončanja Korejskog rata iz perioda 1950 - 1953. godine.

Kim je ponudio sporazum o smanjenju nuklearnog arsenala, ali sumnje ostaju je li on uistinu spreman da odustane od nuklearnog oružja ili koristi samit da bi oslabio američke sankcije protiv svoje zemlje.

Bijela kuća danas je objavila da će Tramp napustiti Singapur ranije nego što je prvobitno planirano, navodeći da se pregovori sa Sjevernom Korejom odvijaju "mnogo brže nego što se očekivalo".

Planirano je da se Tramp vrati u Vašington u srijedu ujutro, nakon što provede sutrašnji dan s Kimom. Bijela kuća saopćila je, međutim, da će on otputovati u utorak u 20 sati po lokalnom vremenu - skoro 15 sati ranije od planiranog termina, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.