KRAJ SPORA

SAD pozdravile dogovor Grčke i Makedonije i čestitale premijerima Ciprasu i Zaevu

Premijeri Cipras i Zaev: Jučer postigli dogovor oko imena Makedonije

Agencije

13.6.2018

SAD čestitale su premijerima Aleksisu Ciprasu (Alexis Tsipras) i Zoranu Zaevu i pozdravile historijski sporazum o rješenju spora Atine i Skoplja oko imena Makedonije.

- Ovo rješenje će biti dobro za obje zemlje i potaći će regionalnu sigurnost i prosperitet. Premijeri Zaev i Cipras pokazali su viziju, hrabrost i upornost u njihovom traganju za uzajamno prihvatljivim rješenjem - navodi se u saopćenju objavljenom noćas na internet-stranici američkog ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju se, također, hvale “posvećenost poslanika UN-a Metjua Nimica (Matthew Nimetz) i njegove postojane napore tokom više od dvije decenije da okonča ovaj spor”.

Kako se navodi, SAD su spremne podržati taj sporazum kako budu tražile dvije zemlje.

Premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev postigli su u utorak dogovor da novi naziv države bude Republika Sjeverna Makedonija i da to ime bude za opću upotrebu, što će biti precizirano ustavnim amandmanom, a promjena treba biti potvrđena i na referendumu najesen.

Zaev je najavio da će s Ciprasom najkasnije do ponedjeljka potpisati sporazum koji potom treba biti ratificiran u makedonskom Sobranju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.