OKRŠAJI

Johan Radler izvrijeđao zastupnicu Almu Zadić: "Niste u Bosni, nemojte to miješati!"

Alma Zadić i Johan Radler, zastupnici u austrijskom parlamentu

Avaz.ba

13.6.2018

Dvoje zastupnika u austrijskom parlamentu na jučerašnjoj sjednici imalo je verbalni okršaj ocijenjen kao rasističan i seksističan, prenosi austrijski portal ORF.

Naime, zastupnik Johan Radler (Johann Rädler) izvrijeđao je zastupnicu Almu Zadić, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Tokom njene diskusije o zaštiti zvaničnika obavještajne službe, Radler je dobacio: "Niste u Bosni, nemojte to miješati!"

- Ovo je bezobrazluk i nije prvi put da se moje porijeklo uvlači u diskusiju - izjavila je Alma Zadić, dodajući da upad vrijeđa dostojanstvo institucije.

Radler je kasnije izjavio da nije mislio ništa loše i da s Bosnom ima "mnogo pozitivnih dodirnih tačaka."

Međutim, nastavak uvreda još više je pogoršao atmosferu. Zastupnik desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPO) Volfganf Zanger (Wolfgang) dobacio je "Alma, kod mene si sigurna", što je, naravno, protumačeno kao seksistično.

Generalni sekretar FPO-a Kristijan Hafeneker (Christian Hafenecker) izjavio je da ne vidi ništa seksističko u toj upadici.

Šef stranke kojoj pripada Alma Bruno Rosman (Rossmann) okarakterizirao je na pres-konferenciji dobacivanja kao "veoma seksistička i rasistička" te je zatražio izvinjenje još prije početka sutrašnje sjednice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.