GLOBUS

Vlada SAD vratila 522 djece razdvojene od porodica, u naredna 24 sata planira vratiti još 16

AFP

Agencije

24.6.2018

Američka vlada vratila je roditeljima 522 djece razdvojene od porodica u okviru svoje politike "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji te u naredna 24 sata planira još 16 djece vratiti porodicama, objavilo je u nedjelju ministarstvo sigurnosti.

Prema istom izvoru, američka carina i granična straža očekuje da će tek mali broj djece ostati razdvojeno, primjerice u slučajevima kada se ne može odrediti krvno srodstvo.

Predsjednik Donald Tramp (Trump) je u srijedu potpisao izvršnu uredbu o prestanku razdvajanja migrantske djece od njihovih roditelja na američko-meksičkoj granici. Od 20. juna, ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite (HHS) brinulo se o 2.053 maloljetnika i sarađuje s relevantnim partnerima na ujedinjavanju svakog djeteta s roditeljima ili skrbnicima.

Svi roditelji su dobili telefonski broj za informacije o razdvojenoj djeci, a imenovani su i posebni "koordinatori za mlade" koji će pomagati u tim slučajevima.

Politiku "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji je u aprilu najavio glavni američki tužilac Džef Sešns (Jeff Sessions), objavivši da bi se svi migranti koji prelaze granicu ilegalno trebali krivično goniti.

Ta je politika rezultirala razdvajanjem porodica, jer kada graničari uhapse migrante, oni čekaju suđenje u saveznim zatvorima, a djeca ostaju na brigu graničnim službama ili se premještaju u druge ustanove.

Većina djece je iz Srednje Amerike, posebice iz Gvatemale, Hondurasa ili El Salvadora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.