GLOBUS

Zatvorena birališta na izborima u Turskoj

Premašili sve razvijene zemlje u kojima su odzivi birača pali i na trideset posto

Agencije

24.6.2018

Danas su u Turskoj održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima su birači birali predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

- Turska je premašila sve razvijene zemlje u kojima su odzivi birača pali i na trideset posto. Na posljednjim izborima u Turskoj izašlo je više od 85 posto registriranih birača i to je pokazatelj demokratske zrelosti. Turska predsjedničkim sistemom upravljanja ozbiljno podiže ljestvicu na razine iznad savremenih civilizacija. Uvjeren sam da će naša zemlja nastaviti svoj progres bez blokada birokratske oligarhije- rekao je Erdoan.

Za izbore u Turskoj registrirano je 56.322.632 birača, a među njima je milion i po mladih koji će prvi put imati pravo glasa. U inostranstvu pravo glasa ima dodatnih 3.047.323 turska državljana. Predsjednik države i parlament se biraju na mandat od pet godina. Riječ je o historijskim izborima kojima će Turska preći sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja, što je odobreno i referendumom održanim u aprilu prošle godine. Za ulazak u 27. saziv turskog parlamenta na izborima se nadmeće ukupno osam političkih partija i 68 nezavisnih kandidata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.