GLOBUS

EU bi mogla dati šest milijardi eura za migrantska utočišta u Africi

Index.hr

25.6.2018

Evropska unija bi mogla platiti 6 milijardi eura sjevernoafričkim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele doći u Evropu, rekao je povjerenik Evropske komisije za proračun Gunter Otinger (Guenther Oettinger).  

Članice Evropske unije u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu, a to će pitanje dominirati susretom europskih čelnika kasnije ove sedmice.

Jedna od ideja koja se razmatra su takozvane tačke iskrcavanja u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Sjeverne Afrike prije no što bi migranti stupili na evropski teritorij, prenosi Index.hr.

EU bi finansirao takav plan, a 6 milijardi eura u nadolazećim godinama su "vrlo realistična" brojka, rekao je Otinger. EU je 2016. toliko obećala i Turskoj koja je zauzvrat pristala biti domaćin izbjeglicama koje bi u protivnom nastavile svoj put u Evropu.

Kad god blok može pronaći države ili partnere koji mogu surađivati, EU će finansirati temeljne potrebe za migrante poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odjeće, hrane i obrazovanja u "zatvorenim" selama, istaknuo je Otinger.

Posebno je spomenuo Libiju, Tunis i "druge države" sjevera Afrike.

Nijedna sjevernoafrička vlada dosad nije iskazala spremnost biti domaćin toj infrastrukturi, no razgovori su u toku s Međunarodnim uredom za migracije i UNHCR-om, objavila je Komisija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.