ŽRTVE

Godišnji izvještaj Ujedinjenih naroda: Najmanje 10.000 djece ubijeno u prošloj godini

S. N.

28.6.2018

Najmanje 10.000 djece ubijeno je ili osakaćeno u ratovima koji su tokom prošle godine bjesnili svijetom.

Ujedinjeni narodi objavili su izvještaj "Djeca i oružani sukobi", u kojem je navedeno i da je u 2017. zabilježen veliki porast kršenja prava djece. Zabilježeno je više od 21.000 primjera te vrste. Posebno je dramatična situacija u Jemenu, gdje je nastradalo najmanje 1.300 djece. U toj zemlji, koju razdire krvavi građanski rat, registrirani su i slučajevi regrutacije djece od 11 godina i njihovo guranje u prve borbene redove.

Virdžinija Gamba (Virginia), specijalna predstavnica UN-a za djecu u oružanim sukobima, navela je da su djeca stradala i u Iraku, Mijanmaru, Centralnoafričkoj Republici, Kongu, Siriji, Južnom Sudanu...


Katastrofalnu sliku "upotpunjuje" i podatak da je 2016. zabilježeno oko 15.500 ubistava ili ranjavanja i sakaćenja djece, dok je za prošlu godinu broj narastao na više od 21.000.

U izvještaju se navodi da je skoro polovina od 881 samoubilačkog napada u Nigeriji izvedeno uz pomoć djece samoubica. Patnje djece te zemlje tu ne prestaju. Njih 1.900 pritvoreno je jer im je jedno ili oba roditelja povezano s terorističkom organizacijom Boko Haram.

Slično je i u Iraku, gdje je registrirano 1.036 djece u zatvorima. Oni su tamo jer su im roditelji povezani s tzv. terorističkom organizacijom ISIL.

U Južnom Sudanu regrutirano je i poslato u borbe 1.221 dijete.

Teroristi somalijske terorističke organizacije El-Šabab oteli su više od 1.600 djece. Neka su natjerana da ratuju, dok su druga žrtve seksualnog nasilja.

Djeci u Mijanmaru, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu uskraćena je i pomoć koja bi im spasila život.

- Izvještaj je prepun bolnih detalja opisa nasilja nad djecom. On pokazuje kolika je odsutnost samilosti strana u sukobu, kada su djeca u pitanju. One nemaju ni minimum osjećaja da se djeca moraju zaštititi i poštedjeti kada su u ratnoj zoni.

- Pisanje ovog izvještaja za mene je bilo još jedno bolno, traumatično iskustvo. Kada sam čitala i gledala dokaze kako se bez milosti bombardiraju škole i vrtići, kako se djeca guraju u rat i terorizam, najmanje što mogu da kažem je da sam ostajala bez daha... - ispričala je Gamba novinarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.