GLOBUS

Turski predsjednik Erdoan predstavio kabinet od 16 ministara

Blic.rs

9.7.2018

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) imenovao je danas članove svog kabineta, u kojem se nalazi potpredsjednik i 16 ministara.

Erdoan je za ministra finansija i trezora imenovao svog zeta Berata Albajraka, a Mevlut Čavušoglu ostat će i dalje ministar vanjskih poslova, prenose agencije.

Na čelu Ministarstva pravde sjedit će Abdulhamit Gul, dok će Zehra Zumrut Selcuk obnašati funkciju ministrice rada, socijalne službe i porodice, prenosi Blic.rs.

Na poziciju ministra životne sredine i urbanizacije imenovan Murat Kurum, dok će ministarstva energetike i prirodnih resursa, odnosno omladine i sporta predvoditi Fatih Donmez i Mehmet Kašapoglu. 

Sulejman Sojlu je imenovan za ministra unutrašnjih poslova, Mehmet Ersoj bit će ministar kulture i turizma, a Zija Selcuk za ministra obrazovanja.

Ministar odbrane bit će Hulusi Akar, dok će Fahretin Koča biti ministar zdravstva.

Mustafa Varank će obnašati funkciju ministra industrije i tehnologije, Bekir Pakdemirli poziciju ministra poljoprivrede i šumarstva, dok će Ruhsar Pekcan biti ministar trgovine.

Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture će predvoditi Cahit Turan, dok će Fuat Oktay biti zamjenik predsjednika.

Erdoan je prethodno danas položio zakletvu kao predsjednik Turske, dvije sedmice pošto je ponovo izabran na taj položaj.

Njegovim stupanjem na dužnost na snagu stupa i novi izvršni predsjednički sistem, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, a kojim se predsjedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

U svom govoru ispred predsjedničke palate, Erdoan je istakao da je Turska krenula na putovanje ka snažnijoj vladi i zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.