REAKCIJE Istaknuo kako je savez spreman saslušati sve države

Predsjednik OPEC-a tvrdi da organizacija nije odgovorna za rast cijene nafte

Agencije
10.07.2018 09:08

Foto: AFP

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) branila se od nedavnih zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za većom proizvodnjom tog energenta, istaknuvši kako ona za to ne snosi odgovornost.

Tramp je nedavno OPEC prozvao odgovornim za rast cijene nafte i pozvao tu grupu da učini nešto po tom pitanju.

- OPEC ne može samostalno biti kriv za probleme koji se događaju u naftnoj industriji, no u isto vrijeme odgovaramo na tu situaciju u sklopu mjera koje smo donijeli na našem posljednjem susretu u junu - rekao je predsjednik te organizacije Suhail el-Mazroej (Suhail al-Mazrouei).

Članice OPEC-a su Iran, Irak, Kuvajt, Saudijska Arabija i Venezuela, osnivačice tog saveza, te Katar, Indonezija, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Nigerija, Ekvador, Gabon, Angola, Ekvatorijalna Gvineja i Kongo, države koje su priključile kasnije, stoji na službenim stranicama.

- Mislim da OPEC ispunjava svoj dio - dodao je predsjednik organizacije.

Istaknuo je kako je Savez spreman saslušati sve države koji su veliki proizvođači nafte, među njima i Sjedinjene Američke Države.

OPEC se u junu odlučio na skromno povećanje proizvodnje nafte, nakon što je saudijski čelnik nagovorio neprijateljski Iran na saradnju i poslije poziva velikih potrošača tog energenta na smanjivanje njegove cijene.

Cijena nafte raste cijelu godinu, a tome doprinosi i sve veća potražnja. U maju je barel nafte prvi put u tri i po godine dostigao cijenu od 80 dolara.

Mazroej, koji vrši i funkciju ministra energetike Emirata, ističe kako članice OPEC-a imaju kapacitet nositi se s bilo kakvim poremećajima u svjetskoj opskrbi naftom. OPEC teži ravnoteži između ponude i potražnje, a ne određivanju cijene, naglasio je Mazroej i rekao kako samo njegova država ima dodatni kapacitet od 400 do 600 hiljada barela dnevno.

Poručio je i kako ne vidi potrebu održavanja vanrednog sastanka OPEC-a prije dogovorenog susreta u decembru.  

NA VRH