SVIJET

Turski sud osudio 72 osobe na doživotni zatvor

Ilustracija

Index.hr

12.7.2018

Sud u Turskoj osudio je 72 osobe na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u sukobima na mostu u Istanbulu u kojima su ubijene 34 osobe tokom pokušaja državnog udara prije dvije godine.

Još se očekuje 71 presuda u slučaju gdje su optuženici okrivljeni za namjerno ubijanje civila koji su na poziv predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) pokušali prekinuti državni udar na mostu iznad kanala Bospor.

Godišnjica neuspjelog puča 15. jula

Osude dolaze u vrijeme kada se u Turskoj priprema obilježavanje druge godišnjice pokušaja puča 15. jula te slavlja predsjednika Erdoana zbog nedavne pobjede na izborima koju mu je omogućila apsolutnu moć. 

Na tom su se mostu, preimenovanom u Most mučenika 15. jula, vodili sukobi u noći državnog udara. 

Nakon pokušaja državnog udara počele su istrage i progoni vojnika, državnih službenika i akademika koji se sumnjiče za povezanost s Fetulahom Gulenom (Fethullah), a kojeg Turska optužuje za neuspjeli državni udar.

Turska je do sada uhapsila 160 hiljada ljudi te razriješila dužnosti isto toliko državnih službenika otkako je završio propali državni udar, objavio je UN-ov ured za ljudska prava još u martu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.