NJEMAČKA

Hitlerovo odmaralište na baltičkoj obali postaje turistička atrakcija

Nacističko odmaralište na obali Baltičkog mora

SRNA

19.7.2018


Njemački investitori pretvorili su zapušteno nacističko odmaralište Prora na obali Baltičkog mora u turistički centar poslije višegodišnje obnove. 

Lokalne vlasti zvanično su dodijelile ovoj lokaciji status odmarališta, što znači da ubuduće mogu naplaćivati turističku taksu od 2,85 eura dnevno po osobi.

- To je certifikat za određeni nivo turizma i znak da će se Prora i dalje razvijati i unapređivati kao turistički centar - izjavio je portparol gradske uprave Binca, u kojem se nalazi odmaralište, piše "Times".

Ogromni kompleks sastoji se od nekoliko šestospratnica ukupne dužine 4,5 kilometara duž plaža na otoku Rigen, na baltičkoj obali.

Tri godine prije početka Drugog svjetskog rata Adolf Hitler je naredio izgradnju Prore kao najvećeg svjetskog turističkog centra, s kapacitetom za smještaj više od 20.000 radnika tadašnje Njemačke.

Rat je poremetio ove planove pa je projekt napušten usred gradnje 1939. godine.

Osam decenija kasnije, 2013. godine, ovu lokaciju preuzela je njemačka građevinska kompanija "Metropol marketing", koja je obnovila Proru i preuredila strukturu u stotine luksuznih stanova koji se mogu unajmiti ili kupiti.

U kompleksu se nalaze i hotel, omladinski hostel, banja, radnje s luksuznom robom i restorani. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.