GLOBUS

Stiv Benon otvara ured: U srcu Evrope, protiv Evrope

S. N.

23.7.2018

Nekadašnji bliski saradnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) Stiv Benon (Steve Banon) u Briselu otvara ured svoje fondacije koja će se boriti protiv Evropske unije.

Kako je izjavio za portal "The Daily Beast" (TDB), plan mu je da se bori i protiv aktivnosti filantropa Džordža Soroša (George Soros).


Njegova fondacija zove se "Pokret" (The Movement) i bivši glavni savjetnik Bijele kuće nada se da će pridobiti i predvoditi krajne desne pokrete širom EU. Prva meta su mu izbori za Evropski parlament naredne godine.

- Neprofitna organizacija bit će glavni izvor istraživanja, savjeta i slanja poruka, sabiranja podataka i istraživačko mjesto za rastući broj desnih organizacija koje niču na evropskom kontinetu, često bez ikakve političke baze ili ozbiljnih finansijskih prihoda. Krajni cilj je da se anulira utjecaj Otvorenog društva, fondacije koju Soroš pomaže godišnje s 32 milijarde dolara - piše TDB.

Dodaje se da je Benon tokom protekle godine imao brojne sastanke s desničarskim organizacijama i liderima širom Evrope - od Najdžela Faraža (Nigel Farage) preko Marin Le Pen i njenog Nacionalnog fronta u Francuskoj, do Viktora Orbana i poljskih populista.

Cilj Benona je, navodi dalje ovaj medij, da krajnja desnica dobije trećinu mjesta u Evropskom parlamentu.

- Blok te veličine mogao bi ozbiljno prekinuti parlamentarne procedure i Benonu dati ogromnu moć unutar populističkog pokreta - navodi TDB.

Evropski politički uzor mu je Mateo Salvini (Matteo), ministar unutrašnjih poslova Italije i predsjednik krajne desne stranke Liga. Benon održava tijesne kontakte s Faražom, i Le Penom, ali i s krajnje desničarskim krilom Republikanske stranke SAD.

Glavne neprijatelje vidi u njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.