AKCIJE

Zbog zabrane putovanja u SAD: Trideset i šest muslimana tuži Vašington

Ilustracija

S. N.

30.7.2018

Organizacija ''Muslimanski advokati'' predala je tužbu kojom namjerava onemogućiti provođenje najnovijeg zakona o zabrani putovanja u SAD stanovnicima iz osam država svijeta.

Tzv. muslimanska zabrana stupila je na snagu 26. juna ove godine, nakon što je vrhovni sud SAD potvrdio njenu pravnu valjanost. 

''Muslimanski advokati'', u ime 36 pojedinaca, uložili su tužbu. Oni je temelje na tome da su tuženi oštećeni jer im nisu odobrene vize za ulazak u SAD bez valjanog obrazloženja. 

- Njihove aplikacije za vize odbijene su iz pogrešnih razloga, odugovlačeno im je bez objašnjenja, a službenici vlade nisu im dali adekvatna obrazloženja. Zbog toga su neki od apelanata pretrpjeli veliku materijalnu štetu, duševnu i fizičku bol, povrijeđen im je ugled. Među apelantima ima i veoma talentiranih osoba čiji bi dolazak u SAD obogatio naše društvo -  navodi se. 

Tužbe su uložili građani SAD, ali i ljudi iz Irana, Libije, Sirije, Somalije i Jemena.

Ovo je prvi slučaj osporavanja zakona koji je na snagu stupio krajem juna ove godine, saopćeno je iz ''Muslimanskih advokata''.

Dodaje se da je sudu dostavljen cijeli niz odgovora koje su osobe koje su tražile američku vizu dobile od vladinih službenika. U njima su izneseni kontradiktorni razlozi za odbijanje dozvole za ulazak u SAD, aplikanti su pogrešno tretirani, a ima i slučajeva gdje uopće nisu stigli odgovori, mada su američke vlasti obavezne obrazložiti svako odbijanje vize.

Ne zna se kada će sud u Kaliforniji, gdje je tužba predata, razmatrati slučaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.