GLOBUS

Škola u Teksasu, u kojoj je napadač ubio 10 ljudi, sada nabavlja gomile oružja, imat će i automatske puške

100posto.hr

2.8.2018

Uprkos nebrojenim dokazima da to baš i nije tako, Amerikanci i dalje vjeruju kako će problem pucnjava u školama i općenito korištenja vatrenog oružja riješiti sa - još oružja.

Prije nešto više od dva mjeseca u teksaškoj školi u Santa Feu došlo je do masakra u kojem je živote izgubilo deset osoba. Učenik Dimitrios Pagourtzis (17) ušao je u školu s očevim pištoljem i sačmaricom, došao u učionicu likovnog odgoja, te počeo pucati na sve oko sebe. Ubio je osmero učenika i dvoje profesora. Mnogo učenika je ozlijeđeno, a napadač se predao iako se, kako se kasnije doznalo, namjeravao ubiti.

I tako, dva mjeseca kasnije, škola pronalazi način kako spriječiti takve situacije u budućnosti - nabavkom oružja.

Škola je tako, javlja ''Guardian'', odlučila da će prihvatiti donacije koje joj se nude u oružju i sigurnosnoj opremi, uključujući i osam automatskih pušaka AR-15. Procijenjena vrijednost doniranog oružja je više desetina hiljada dolara, a izdvaja se jedan anonimni donator koji je školi poklonio dvadeset hiljada dolara vrijedne puške, streljivo, optičke ciljnike i kurseve korištenja vatrenog oružja.

Škola je nakon napada odlučila i drastično povećati mjere sigurnosti, pa sada na učenike brine 14 zaposlenih i 10 honorarnih policajaca te petero asistenata za sigurnost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.