OTKRIVENO

Otmičari u Americi obučavali djecu za pokolje po školama

Avaz.ba
09.08.2018 08:50

Foto: Uhapšeni muškarci

Američka policija koja je pronašla 11 djece zarobljene u neljudskim uvjetima u skrovištu u Novom Meksiku došla je do još strašnijeg otkrića - radi se o islamističkim teroristima koji su obučavali otetu djecu za pokolje vatrenim oružjem u školama.

Jedan od dvojice islamista Sidž ibn Vahadž (39) otac je nestalog trogodišnjeg djeteta čiji su ostaci pronađeni u skrovištu u pustinji. Potraga za nestalim Adulom Gani Vahadžom, dječakom s teškim medicinskim problemima, policiju je i dovela do ovog jezivog skrovišta, odnosno kampa za pripremu terorističkih napada.  

Osim Vahadža, na imanju su pronađeni i uhapšeni Lukas Morten (Lucas), Džani Leveil (Janny Leveille, 35), Hudžra Vahadž (38) i Subhanah Vahadž (35), prenosi Fox News. Protiv svih su podignute prijave za zlostavljanje djece, koja su pronađena izgladnjela i u užasnom stanju. 

Policijski šerif Džeri Hogrefe (Jerry Hogrefe) rekao je da su djeca bila bosa, prljava, odjevena u dronjke i izgledala kao "izbjeglice iz Trećeg svijeta". Policija je izvela premetačinu kada je dobila poruku: "Umiremo od gladi, trebamo vodu i hranu."

Policajac sam 30 godina. Tako nešto nikada nisam vidio. Nevjerovatno -  rekao je šerif Hogrefe. 

- Bili su mršavi, rebra su im se vidjela, bili su prljavi i vrlo uplašeni. U zabačenom skrovištu nije bilo struje i vode, a jedina hrana bilo im je nekoliko krompira i kutija riže. Skrovište je bilo ograđeno starim gumama, drvenim paletama i drugim smećem - kazao je šerif.  

Vahadž je u trenutku kad je uhapšen bio teško naoružan puškom AR-15, s pet napunjenih spremnika sa po 30 metaka i četiri napunjena pištolja, uključujući jedan u džepu kad je uhvaćen - izjavio je šerif i dodao da se uhapšen smatra za "ekstremiste muslimanske vjere".

U nalogu za hapšenje također je otkriveno kako je Vahadž rekao majci svog djeteta, koje je pronađeno mrtvo, da želi izvesti "egzorcizam" na njemu jer je "opsjednut vragom". Preminuli trogodišnjak navodno je patio od epileptičkih napadaja i nije mogao hodati.

Vahadž je inače sin imama iz Bruklina kojeg su američki tužioci imenovali kao neosuđenog zavjerenika u napadu na World Trade Center 1993. Vahadžov stariji sin nije osuđen jer je bio svjedok u suđenju šeiku Omaru Abdelu Rahmanu, koji je osuđen na doživotni zatvor za ovaj napad 1995., a preminuo je u zatvoru prošle godine.

NA VRH