EKONOMSKI RAZVOJ Želi ojačati prehrambenu industriju

Kim Džong Un skinuo uniformu, stavio slamnati šešir i sišao u narod

Telegraf.rs
11.08.2018 17:50

Foto: Printscreen

Kim Džong Un (Kim Jong-un) je navodno na nagovor svoje sestre, promijenio je imidž. Više ne izgleda strogo u uobičajenoj vojnoj uniformi, već je iz svoje palate sišao u narod u bijelom ljetnom odijelu, običnoj majici, sa slamnatim šeširom na glavi, a cipele je zamijenio platnenim patikama.

On se fotografirao u neformalnim situacijama, dok razgleda fabriku dječijih igračaka i školske opreme, kako bere voće, obilazi plantaže duhana ili dok u bazenima golim rukama hvata ribu.

Ove fotografije objavili su sjevernokorejski državni mediji, a detalj koji je mnogima promakao jeste Kimova pratnja u vojnim uniformama. Naime, oni na svakoj fotografiji svi do jednog u rukama drže blokiće i zapisuju svaki detalj iz susreta sjevernokorejskog lidera sa svojim narodom.

Predsjednik Sjeverne Koreje ovim poziranjem navodno šalje poruku u svijet da je okrenuo novi list u ekonomskom razvoju, da želi da ojača prehrambenu industriju te da se više neće oslanjati na ulaganja u razvoj nuklearnog oružja.

Kim pokušava da postane pristupačniji lider ljudima iz Sjeverne Koreje. 

Prije nekoliko mjeseci obišao vojna postrojenja u formalnoj uniformi da bi pokazao svoju moć i dostojanstvo, a stvari su se sada promijenile jer je obećao da će izgraditi ekonomiju i poboljšati životni standard ljudi - rekao je Tošimicu Šigemura, profesor na Tokijskom univerzitetu, za britanski Telegraf.

NA VRH