SAD

Prva transrodna osoba u utrci za guvernera

S. N.

15.8.2018

Kristin Holkuist (Christine Hallquist) je prva transrodna osoba u historiji Sjedinjenih Američkih Država s izrazitim šansama da postane guverner. 

U unutarstranačkim izborima u saveznoj državi Vermont ona je premoćno dobila povjerenje glasača Demokratske stranke. 

Kako javlja američki list i portal "Politico", ona bi mogla čak i pobijediti aktuelnog guvernera, republikanca Fila Skota (Phil Scott). 

- Zovem se Kristin Holkuist i ja sam vaša guvernerka. Ponosna sam na to da sam transrodna osoba. Pobijedit ćemo - poručila je ona tokom intervjua za "Politiko". 

U SAD su jučer održani predizbori ("primeries") u nizu saveznih država. Evo nekoliko zanimljivih detalja.  

U Minesoti, u izbornoj jedinici koja pokriva veći dio višemilionskog Mineapolisa, Demokrate su povjerenje dale muslimanki Ilhan Omar. Ona je pobijedila u distriktu koji je u Kongres poslao prvog muslimana - Amerikanca Kita Elisona (Kith Ellison). On je poslaničku klupu zamijenio uredom tužioca Minesote.

Omar će u američkom parlamentu biti zajedno s Rašidom Tlajib (Rashida Tlaib), koja je pobijedila u predizborima u Mičigenu.



U 8. izbornoj jedinici Minesote, demokratsku podršku dobio je i Amerikanac balkanskog porijekla Džo Radinović (Joe Radinovich). 

Poznat je i po tome što je kao najmlađi u historiji ove savezne države ušao u njen parlament, s 25 godina. Prema analizama medija, najvjerovatniji je pobjednik u utrci s izazivačem, Republikancem Pitom Stauberom (Pete). Radinović se zalaže i za legalizaciju istospolnih brakova u izbornoj jedinici koja tome baš i nije naklonjena.

Život mu je obilježila i porodična tragedija - pradjed mu je ubio majku, a onda izvršio samoubistvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.