30. ČLANICA

Majk Pompeo potvrdio da SAD snažno podržavaju ulazak Makedonije u NATO

Vašington zainteresiran da bude uključen u progresivne procese koji slijede ovoj državi

Arhiv

Fena

22.8.2018

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) u razgovoru sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim u Vašingtonu potvrdio je snažnu podršku SAD Makedoniji da uskoro postane 30. NATO članica. 

- To je veoma važan trenutak za makedonsku diplomatiju. S državnim sekretarom Majkom Pompeom imao sam sastanak koji ohrabruje - rekao je Dimitrov.

Dimitrov, koji od ponedjeljka uvečer boravi u posjeti Vašingtonu na poziv Pompea, prethodno se sreo i predstavnicima Senata SAD, koji su istakli da Makedonija ima podršku obje američke partije - Demokratske i Republikanske - na euroatlantskom putu.

- Kao što je poznato, fokusirani smo na naše zadatke. Potrebna je pobjeda na referendumu koja će potvrditi dogovor koji smo postigli s prijateljima iz Grčke. Treba da su građani saglasni s nama oko imena koje smo dogovorili s našim grčkim prijateljima. To nam otključava put ka budućnosti, ka NATO i EU - rekao je Dimitrov.

Ministar vanjskih poslova Makedonije je najavio aktivnu kampanju pred referendum (o promjeni imena države) u kojoj će pojasniti, kako je rekao, historijsku važnost dogovora s Grčkom i ulaska Makedonije u NATO.

Podsjetimo, Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebao biti potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uvjet za makedonsku integracije u EU i NATO.

Prethodno je, početkom juna, potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence)  u telefonskom razgovoru s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom rekao da je Vašington zainteresiran da bude uključen u "progresivne procese koji slijede u Makedoniji, posebno u provođenju referenduma i potpunoj primjeni dogovora s Grčkom".

Tom dogovoru, kojim se rješava decenijski makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija, protive se opoziciona makedonska partija VMRO DPMNE, predsjednik Makedonije Horhe Ivanov (Gjorge), grupa nacionalističkih udruženja koja se deklarira kao patriotska i proruska vanparlamentarna partija Jedinstvena Makedonija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.