GLOBUS

Preminuo američki senator Džon Mekejn

Avaz.ba

26.8.2018

Džon Mekejn (John McCain), jedan od najutjecajnijih američkih senatora, preminuo je u 81. godini nakon borbe s tumorom na mozgu koji mu je dijagnosticiran sredinom 2017. godine. 

Karcinom mu je otkriven tokom operacije uklanjanja krvnog ugruška iznad oka. U decembru iste godine je napustio Vašington, a u petak je, prema saopćenju porodice, odlučio da prekine uzimati terapiju.

Njegova supruga Sindi (Cindy) saopćila je na Twitteru: "Preminuo je onako kako je i živio, pod svojim uvjetima, okružen ljudima koje je volio, u mjestu koje je najviše volio." 

Mekejn je rođen 29. avgusta 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala - američkom teritoriju u to vrijeme. Sin i unuk admirala, bio je pilot tokom rata u Vijetnamu. Nakon što mu je 1967. godine oboren avion, proveo je više od pet godina u pritvoru.

U pritvoru je često bio mučen, zbog čega je imao trajne fizičke posljedice, a dvije godine je proveo u samici. U Senatu je bio žestok protivnik surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Džon Mekejn je u Senatu zastupao Arizonu u šest mandata, a 2008. godine je bio i predsjednički kandidat Republikanske stranke. Na izborima je izgubio od Baraka Obame (Barack), prvog afroameričkog predsjednika SAD.

Izjavljujući saučešće svom nekadašnjem političkom rivalu, Obama je u saopćenju naveo da su on i Mekejn, uprkos" potpuno različitim životnim iskustvima" i političkim razlikama, dijelili ''vjernost nečem višem - idealima za koje su se generacija Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se".

U Senatu je bio poznat kao konzervativac, ali je sarađivao je sa demokratima na pitanjima reforme imigracionog sistema, klimatskih promjena, finansiranju kampanje.

Nedugo nakon što je obolio od raka, održao je govor u Senatu 25. jula 2017. godine u kojem je, između ostalog, pozvao republikanske kolege da se suprotstave Trampu (Trump), a sve članove Kongresa da rade zajedno da bi Amerika i dalje bila "svjetionik slobode" u svijetu.

Od političkog rivala se oprostio i američki predsjednik. Tramp je izjavio saučešće porodici preminulog senatora.

Mekejnova kćerka Megan na Twitteru je saopćila: "Dani i godine pred nama neće biti isti bez mog oca - ali će biti dobri dani, ispunjeni životom i ljubavlju zbog primjera koji nam je dao svojim životom."

Senator Džon Mekejn bio je zainteresiran za dešavanja na Balkanu i često je putovao u zemlje našeg regiona. Također je bio snažan zagovornik članstva Crne Gore u NATO-u, a u martu 2018. godine je odlikovan Ordenom crnogorske zastave prvog stepena zbog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa SAD i Crne Gore. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.