SVIJET

"Google" demantira Trampa: Nema političkih motiva u rezultatima pretraga

Pretraga se ne koristi za postavljanje političke agende i ne prikazuje rezultate na osnovu bilo čije političke ideologije

Arhiv

Avaz.ba

28.8.2018

Kompanija "Google" reagirala je na stavove predsjednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump) "da manipulira podacima pretrage na popularnom internet-pretraživaču".

- Kada korisnici upišu upite u "Google" servisu za pretragu, cilj nam je da osiguramo da u roku od nekoliko sekundi dobiju najrelevantnije odgovore - saopćeno je iz te kompanije. 

Dodaje se da se pretraga ne koristi za postavljanje političke agende i ne prikazuje rezultate na osnovu bilo čije političke ideologije.

- Svake godine napravimo stotine poboljšanja za naše algoritme kako bi se osigurao visokokvalitetan sadržaj - ističe se u saopćenju. 

Iz kompanije je poručeno da kontinuirano rade na poboljšanju pretrage i da rezultati nikada nisu rangirani s namjerom da se politički manipuliše.

Tramp je ranije u nekoliko tvitova naveo da "Googleovi" rezultati pretrage za "vijesti o Trumpu" samo pokazuju izvještaje "lažnih medija". 

- Oni su to podesili za mene i druge, tako da je gotovo svaka priča ili vijest loša. Lažni CNN u tome prednjači. Konzervativni i fer mediji su isključeni - napisao je Tramp na svom Twitter nalogu.

Tramp je čest kritičar medijskog izvještavanja o njemu, a učestalo koristi termin "lažne vijesti" kao odgovor na kritičke medijske priloge i napise o njemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.