SVIJET

Evropska unija želi povećati američku kvotu za uvoz govedine

Trenutno se uvozi 45 hiljada tona hormonski netretiranog mesa godišnje

Index.hr

4.9.2018

Evropska komisija želi povećati američku kvotu za uvoz govedine bez hormona u Evropsku uniju, u pokušaju ublažavanja transatlantskih trgovinskih tenzija, objavljeno je jučer.

Brisel i Vašington već se godinama spore o korištenju hormona u govedini zbog snažnog otpora evropskih potrošača prema tretmanu mesa hormonom rasta.

Trenutno se u EU, bez obveze plaćanja carina, uvozi do 45 hiljada tona govedine netretirane hormonima godišnje. Kvota vrijedi za sve izvoznike, prema redoslijedu podnesenog zahtjeva.

Komisija predlaže da se dio ukupne uvozne kvote rezervira za američke proizvođače.

Postojeća kvota za govedinu ostaje ista

Povjerenik EU za poljoprivredu Fil Hogan (Phil) rekao je kako je to u skladu s julskim sporazumom predsjednika Komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), sklopljenog s ciljem ublažavanja trgovinskog rata koji su potaknule američke carine na uvoz evropskog željeza i aluminija.

Američki poljoprivrednici već dugo pokušavaju uvesti veće kvote za izvoz u EU.

Hogan je izjavio kako će ”postojeća kvota za govedinu ostati na istom nivou”, u sklopu nastojanja da se smanje trgovinske tenzije.

Portparol Komisije naglasio je jučer da novi korak ne bi otvorio vrata izmjeni evropske zabrane hormonski tretirane govedine.

Evropske zemlje članice trebaju dati Komisiji mandat za trgovinske pregovore kako bi mogla pregovarati u ime cijelog bloka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.