GLOBUS Zbog podrške sirijskom predsjedniku

Vašington uveo sankcije tajlandskoj aviokompaniji

Navodi se u saopćenju američkog Ministarstva finansija

Srna
14.09.2018 18:10

Foto: Ilustracija

SAD su uvele sankcije tajlandskoj aviokompaniji "Moja aviokompanija", zbog saradnje sa iranskom kompanijom "Mahan air", koju Vašington optužuje za prevoz vojske i namirnica u Siriju, sa ciljem podrške sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu (Bashar al-Assad).

U saopćenju američkog Ministarstva finansija navodi se da su najnovije sankcije usmjerene ka aviokompaniji sa sjedištem u Bangkoku, dok su izmijenjene sankcije koje su ranije uvedene kompaniji "Mahan putovanja i turizam", čije se sjedište nalazi u Maleziji.

- Kompanija "Mahan air" nastavlja sa obavljanjem sedmičnih letova uprkos tome što su milioni nedužnih civila u sirijskoj pokrajini Idlib pod prijetnjom neizbježnog napada Asadove Vlade i njenih saveznika Irana i Rusije - navodi se u saopćenju ministra finansija SAD Stivena Mnučina (Steven Mnuchin).      

Sankcije su uslijedile nakon što je iz Ankare danas saopćeno da Turska razgovara sa svim stranama umiješanim u sukobe u Siriji, uključujući Iran i Rusiju, sa ciljem sprečavanja ofanzive snaga sirijske Vlade u pokrajini Idlib.

NA VRH