KATASTROFA Velika akcija spašavanja onih koji su zarobljeni pod ruševinama

Indonezija: Masovne grobnice za više od 1.300 žrtava zemljotresa

Zvaničnici se pripremaju na najgore, u strahu da će se brojka poginulih u narednim danima dodatno povećati

Fena

Foto: AFP


Dok se spasioci na indonežanskom otoku Sulavesi bore protiv vremena da spase one koji su i dalje zarobljeni pod ruševinama, volonteri pripremaju masovne grobnice u koje će pokopati više od 1.300 žrtava zemljotresa koji je u petak izazvao cunami. 

Četiri dana nakon nesreće, neki dijelovi otoka i dalje su u komunikacijskoj izolaciji, lijekova je sve manje, a spasiocima pokušaje da spase preživjele otežava nedostatak teških mašina, pa indonežanske vlasti, u nemogućnosti da se sami nose sa razmjerama nesreće, pozivaju u pomoć međunarodnu zajednicu, javljaju agencije.

- Prošle noći, predsjednik Indonezije Joko Vidodo naložio nam je da primimo međunarodnu pomoć za hitne slučajeve - objavio je visoki zvaničnik Vlade Tom Lembong.

Zvaničnici se pripremaju na najgore, u strahu da će se brojka poginulih u narednim danima dodatno povećati.

U Poboji, na brdima iznad devastiranog primomrskog grada Palua, dobrovoljci su iskopali 100 metara dugačku grobnicu, sa instrukcijom da je pripreme za 1.300 žrtava. 

Scene iz Balaroe su zastrašujuće – porušeno drveće, gomile betona i polomljenog metala i ljudi koji se pitaju kako će doći do onih koji su još uvijek živi pod ruševinama.

Samo ispod ostataka hotela u Paluu, nalazi se 60 osoba.

Preživjeli u očaju pljačkaju prodavnice, tražeći hranu, vodu i gorivo, dok policija posmatra, ne želeći intervenirati.

Mnogi preživjeli voljene traže u mrtvačnicama na otvorenom, gdje dovezena tijela čekaju na preuzimanje ili identifikaciju.

- Humanitarne agencije muče se da prebace ljude u ugrožene zone. Aerodrom je zatvoren, ceste zatrpane, a struje gotovo nigdje nema - priča Jenni Surjani iz Katoličke humanitarne organizacije. 

Dok državne kompanije i agencije zračnim putem prebacuju 4.000 litara goriva i stotine tona riže, ministar finansija Sri Mulyani Idrawati izjavio je da je Vlada odobrila 560 miliona rupija (oko 37,58 miliona dolara) za ublažavanje posljedica nesreće.

Susjedne države, Australija, Tajland i Kina, ponudile su Indoneziji pomoć, dok je Evropska unija najavila 1,5 miliona eura hitne pomoći.

NA VRH

Podijeli članak na