SVIJET

FBI otkrio imena sedmorice najtraženijih ruskih hakera

Špijuni ruske obavještajne službe GRU nenamjerno otkrili imena još 300 agenata iz Kremlja

FBI

CDM

11.10.2018

FBI je otkrio sedmoricu najtraženijih ruskih hakera, nakon što su špijuni ruske obavještajne službe GRU nenamjerno otkrili imena još 300 agenata iz Kremlja.

Kako je navedeno na pres-konferenciji u Vašingtonu, riječ je o hakerima koji bi mogli biti "naoružani i opasni".

Operativci ruske vlade optuženi su za hakiranje kompjuterskih mreža različitih organizacija u pokušaju da zaustave skandal u vezi s dopingom ruskih atletičara.

To su: Dmitrij Badin (Dmitriy Badin), Artem Mališev (Artem Malyshev), Aleksej Minin (Alexey Minin), Aleksej Morenets (Aleksei Morenets), Evgenij Serebrjakov (Evgenii Serebriakov), Oleg Sotnikov (Oleg Sotnikov) i Ivan Jermakov (Ivan Yermakov). 

Kako je rečeno, njih sedmorica trebala bi se smatrati naoružanim i opasnim i mogu biti "međunarodni rizik".  

Vjeruje se da su muškarci na toj listi dio Putinove navodne jedinice za internet-napad.

Istraživačka novinarska agencija "Bellingcat", koja je otkrila prave identitete napadača koji su otrovali Sergeja Skripala, objavila je da su dvojica od četvorice Rusa koji su u aprilu protjerani iz Holandije registrirani da žive u Vojnoj akademiji ruske vojno-obavještajne agencije GRU u Moskvi.

Automobil marke lada Alekseja Morenetsa, jednog od četvorice protjeranih, također je registriran na adresi odjeljenja za hakere GRU, nedaleko od Vojne akademije i istraživači su rekli da su pretragom ostalih vozila registriranih na ovoj adresi identificirali 305 drugih članova jedinice 26165, koja je optužena za provođenje hakerskih napada širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.