SVIJET Naoružani i opasni, predstavljaju međunarodni rizik

FBI otkrio imena sedmorice najtraženijih ruskih hakera

Špijuni ruske obavještajne službe GRU nenamjerno otkrili imena još 300 agenata iz Kremlja

CDM
11.10.2018 13:32

Foto: FBI

FBI je otkrio sedmoricu najtraženijih ruskih hakera, nakon što su špijuni ruske obavještajne službe GRU nenamjerno otkrili imena još 300 agenata iz Kremlja.

Kako je navedeno na pres-konferenciji u Vašingtonu, riječ je o hakerima koji bi mogli biti "naoružani i opasni".

Operativci ruske vlade optuženi su za hakiranje kompjuterskih mreža različitih organizacija u pokušaju da zaustave skandal u vezi s dopingom ruskih atletičara.

To su: Dmitrij Badin (Dmitriy Badin), Artem Mališev (Artem Malyshev), Aleksej Minin (Alexey Minin), Aleksej Morenets (Aleksei Morenets), Evgenij Serebrjakov (Evgenii Serebriakov), Oleg Sotnikov (Oleg Sotnikov) i Ivan Jermakov (Ivan Yermakov). 

Kako je rečeno, njih sedmorica trebala bi se smatrati naoružanim i opasnim i mogu biti "međunarodni rizik".  

Vjeruje se da su muškarci na toj listi dio Putinove navodne jedinice za internet-napad.

Istraživačka novinarska agencija "Bellingcat", koja je otkrila prave identitete napadača koji su otrovali Sergeja Skripala, objavila je da su dvojica od četvorice Rusa koji su u aprilu protjerani iz Holandije registrirani da žive u Vojnoj akademiji ruske vojno-obavještajne agencije GRU u Moskvi.

Automobil marke lada Alekseja Morenetsa, jednog od četvorice protjeranih, također je registriran na adresi odjeljenja za hakere GRU, nedaleko od Vojne akademije i istraživači su rekli da su pretragom ostalih vozila registriranih na ovoj adresi identificirali 305 drugih članova jedinice 26165, koja je optužena za provođenje hakerskih napada širom svijeta.

NA VRH