VELIKA BRITANIJA

Prekinuti pregovori o Brexitu: Ključna pitanja još bez odgovora

Uprkos konstruktivnim i intenzivnim pregovorima, nekoliko ključnih pitanja ostalo neriješeno

Arhiva

Index.hr

15.10.2018

Britanski i evropski pregovarači za Brexit napravit će pauzu u pregovorima o izlasku Britanije iz Evropske unije i neće se ponovo sastati prije samita koji se održava sredinom sedmice.

- Uprkos konstruktivnim i intenzivnim pregovorima, nekoliko ključnih pitanja ostalo je neriješeno - rekao je jedan visoki evropski diplomata.

Pojasnio je da nisu planirani daljnji pregovori prije Evropskog vijeća. 

- Evropski pregovarač obavijestit će čelnike zemalja koji će potom procijeniti dosadašnji napredak - pojasnio je izvor.

I nekoliko drugih evropskih dužnosnika kazalo je da će Majkl Barnier (Michel), evropski pregovarač, obavijestiti vođe 27 zemalja članica kada se sastanu na večeri u Briselu u srijedu, uoči samita EU na kojem će sudjelovati i britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May).

Pregovarači za Brexit koji su se u nedjelju sastali u Briselu nisu uspjeli doći do konačnog dogovora o uvjetima Brexita, suočavajući se još jednom s najspornijim pitanjem granice između Republike Irske i Sjeverna Irske.

- Uprkos intenzivnim naporima, neka ključna pitanja i dalje stoje otvorena - rekao je na Twitteru Barnier navodeći upravo granicu.

Manje od šest mjeseci do britanskog izlaska Barnier se u nedjelju sastao s britanskim pregovaračem Dominikom Rabom (Dominic Raab), koji je nenadano odlučio u nedjelju lično doći u Brisel.

Diplomatski izvori kazali su i da su ambasadori 27 zemalja bili pozvani na sastanak, što, također, nije bilo u programu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.