ANALIZA

Ko je Džamal Kašogi, ubijeni kolumnista "Washington Posta"?

Da bi razumjeli cijelu priču o Džamalu Kašogiju te zašto je ubijen, trebamo sagledati državu koja je, po svemu sudeći, naredila njegovo ubistvo

Piše: O.K.

16.10.2018

Trenutno se u Turskoj vodi istraga o ubistvu poznatog kolumniste Džamala Kašogija (Khashoggi), koji je nestao 2. oktobra, nakon što je ušao u Konzulat Saudijske Arabije kako bi podigao papire koji su mu bili potrebni za vjenčanje. 

Da bi razumjeli cijelu priču o Džamalu Kašogiju te zašto je ubijen, trebamo sagledati državu koja je, po svemu sudeći, naredila njegovo ubistvo, a to je Saudijska Arabija, preciznije prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Otkako je proglašen za prijestolonasljednika na tron svoga oca, kralja Salmana, Mohamed je počeo s reformom svoje države te na razne načine pokušao uvjeriti svjetske investitore kako je sigurno ulagati u Saudijsku Arabiju i na taj način smanjiti ovisnost budžeta kraljevine o nafti, čija cijena svakim danom sve više pada.

Prvi saveznik prijestolonasljednika Mohameda bio je svakako Donald Tramp (Trump), koji je svoju prvu posjetu kao predsjednik upravo posvetio Saudijskoj Arabiji i poboljšanju odnosa s ovom zemljom. Dakako, Tramp i SAD su u Saudijskoj Arabiji vidjeli veliki novac i čak je na bilateralnom sastanku u Vašingtonu prošle godine Tramp pokazivao novinarima projekte koje će dvije države raditi zajedno, ukupne vrijednosti od nekoliko desetina milijardi KM.

Tada se u američkim medijima pojavio jedan naslov koji je govorio "Narodu treba bolja Saudijska Arabija" a autor tog teksta bio je niko drugi do ubijeni novinar Džamal Kašogi.

On je u kraljevskoj porodici rangiran kao neprijatelj broj jedan i normalno je da je prva sumnja upravo uperena u kraljevsku porodicu. Kako je prethodno javio CNN, 13 ljudi je bilo prijavljeno na jednom letu iz Saudijske Arabije koji su stigli privatnim avionom iz Rijada i isti dan izvršili povratak kući, i to ni manje ni više nego avionom u vlasništvu Mohameda bin Salmana.

CNN je u svojoj reportaži povezao slučaj 13 putnika iz Rijada s ubicama Sergeja Skripala, koji su tvrdili da su u britanski Salisberi došli turistički.

Džamal Kašogi utjecajni je kolumnista "Washington Posta", koji je od ovog medija opisivan kao "saudijski insajder" s američkom adresom, a Kašogi je imao dozvolu za boravak u SAD.

Čak je i Donald Tramp mijenjao izjave u vezi s ubistvom Kašogija, u svojim prvim reakcijama je govorio kako je uvjeren da Saudijska Arabija nema veze s tim i da on želi da "nastavi ekonomsku saradnju sa svojim partnerima", da bi poslije izašao u medije s izjavom da će se Saudijska Arabija suočiti s teškim kaznama ako se utvrdi da je umiješana u ubistvo Kašogija.

Na kraju, vrijedi reći da je Kašogi bio jedan odličan kolumnista koji je pisao za "Washington Post", ali isto tako možemo kazati da ga je vlastita želja za iznošenjem istine i ubila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.