SVIJET

Eurozastupnici traže zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji

Federika Mogerini dodala da je potrebno provesti nezavisnu istragu ubistva novinara

Arhiv

Index.hr

23.10.2018

Ljudska prava trebaju biti ispred izvoza oružja Saudijskoj Arabiji, poručila je danas većina zastupnika u Evropskom parlamentu u raspravi o ubistvu novinara Džamala Kašogija (Jamala Khashoggija) u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

- Tražimo istinu i pravdu i na manje od toga nećemo pristati - rekla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) u raspravi na plenarnoj sjednici parlamenta u Strazburu i dodala da je potrebno provesti nezavisnu istragu ubistva saudijskog novinara.

Zastupnici u Evropskom parlamentu poručili su Mogerini da nije dovoljno samo provesti istragu i pronaći krivca nego treba i zabraniti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i staviti ljudska prava na prvo mjesto. No nisu optimistični po tome pitanju. 

Još jednom ćemo dopustiti da nam Saudijska Arabija opali šamar zbog božanstva zvanog novac - rekao je italijanski zastupnik Ignjacio Korao (Ignazio Corrao). 

- Ubistvo Kašogija bez sumnje je političko ubistvo. Novinar je najnovija žrtva saudijskog režima. Nešto se mora promijeniti u igri prijestolja između Saudijske Arabije i zapadnog svijeta - upozorila je španjolska zastupnica Elena Valenciano i pritom napomenula da se Evropska unija treba zajednički boriti protiv kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, ali i zaštititi Jemen.

Italijanski zastupnik Fabio Masimo Kastaldo (Massimo Castaldo) podsjetio je da se Saudijska Arabija nalazi u Vijeću za ljudska prava UN-a, iako ista prava uporno krši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.