SAD

Guverner kontrolira izbore u kojima je kandidat

Agencije

S. N.

29.10.2018

Nekadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džimi Karter (Jimmy Carter) uputio je otvoreno pismo guverneru države Džordžije Brajanu Kempu (Brian).

U njemu ovaj 94 godine stari državnik traži od guvernera da se povuče iz procesa nadzora izbornog procesa jer je i Kemp kandidat za guvernera.

- Zvanično sam promatrao veliki broj izbora sa sumnjivim ishodom širom svijeta. Jedan od ključnih preduvjeta za pošten i proces kojem se može vjerovati je da se osigura nepristrano nadgledanje izbornog procesa.

U Džordžiji, gdje živim, predstojeći izbori za guvernera ugroženi su ne samo neporecivom rasnom diskriminacijom koja seže daleko u prošlost te ozbiljnim pitanjima koje su savezni sudovi postavili kada je u pitanju sigurnost mašina za brojanje glasova, ali i zbog toga što vi sada nadzirete glasanje u procesu gdje ste i sam jedan od kandidata - napisao je Karter.

Naveo je da je praksa u SAD da guverneri daju ostavku na tu poziciju i odreknu se svih izvršnih ovlasti, da slučajno ne bi utjecali na birački proces.

- To što vi niste uradili slično suprotno je svim temeljnim principima demokratskih izbora... Kako biste ojačali povjerenje u predstojeće izbore, posebno ako oni završe tijesnim rezultatom, najsnažnije vas molim da se sklonite i ovlasti nadzora nad izbornim procesom prepustite neutralnom organu koji je u stanju da prati glasanje kako i dolikuje.

Naravno, time se svi problemi neće riješiti, ali će biti signal da ste prepoznali važnost ključnih demokratskih principa i da želite osigurati povjerenje naših sugrađana u ishod glasanja - napisao je Karter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.