VAŠINGTON

Tramp: Nadamo se sjajnom sporazumu s Kinom

SAD su spremne da nametnu nove tarife ukoliko razgovori dvojice predsjednika ne urode plodom

Arhiv

SRNA

30.10.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) izjavio je da očekuje postizanje "sjajnog sporazuma" s Kinom o trgovini, ali je upozorio da su nove carine u milijardama eura spremne za uvođenje ukoliko ne bude moguće postizanje dogovora.

On je u intervjuu za kanal Fox News rekao da smatra da bi SAD odmah potpisale sporazum, ali da Kina još nije spremna za to.

- Mislim da ćemo potpisati sjajan sporazum s Kinom. Mora biti sjajan, jer su nam već iscrpili zemlju - istakao je Tramp.

"Bloomberg" je javio jučer da se Vašington sprema da početkom decembra uvede carine na uvoz preostalih kineskih proizvoda ukoliko razgovori Trampa i kineskog predsjednika Si Đinpinga sljedećeg mjeseca ne uspiju da smire trgovinski rat.

- Imam carine za vrijednost od 277 milijardi eura koje čekaju da budu uvedene ukoliko ne možemo postići sporazum - upozorio je Tramp.

SAD su već uvele carinu na uvoz kineske robe u vrijednosti od 218 milijardi eura, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na američke proizvode u vrijednosti od 96 milijardi eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.