SVIJET

Erdoan traži odgovor na pitanje ko je Kašogijeve ubice poslao u Tursku

Rijad također mora otkriti identitet lokalnog saradnika, izjavio je turski predsjednik

AFP

Avaz.ba

30.10.2018

Glavni državni advokat Saudijske Arabije mora razjasniti ko je poslao petnaestočlani tim u Istanbul kako bi ubili saudijskog disidenta, novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), rekao je turski predsjednik.

Saudijski glavni državni advokat Saud el-Mojeb je u Istanbulu od ponedjeljka te se dva puta sastao s glavnim tužiocem Istanbula Irfanom Fidanom, koji vodi istragu o Kašogijevoj smrti.

El-Mojeb je posjetio Saudijsku ambasadu, u kojoj je Kašogi ubijen te ambasadorovu rezidenciju, navode turski državni mediji.

- Ko je poslao petnaestočlani tim ovamo? Kao saudijski glavni državni advokat morate to istražiti i razjasniti - rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) novinarima u parlamentu te dodao kako Rijad mora saznati koji je od 18 osumnjičenika, uhapšenih u Saudijskoj Arabiji, Kašogijev ubica. 

Turski sigurnosni izvori tvrde da je 15-člani tim ubica, mnogi od njih saudijski obavještajni operativci, doletio u Istanbul nekoliko sati prije Kašogijeve smrti.

Slučaj se konačno mora riješiti, rekao je Erdoan, i dodao da nema smisla odugovlačiti i štititi određene ljude.

Rijad, također, mora otkriti identitet lokalnog saradnika, izjavio je turski predsjednik.

Kašogi (59) je ušao u Saudijsku ambasadu u Istanbulu 2. oktobra kako bi dobio dokumente neophodne za njegovo predstojeće vjenčanje, ali iz Ambasade nije izašao. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.