PRESUDE

Pakistan: Šta će da bude s kršćankom koja je trebala biti obješena?

Slučaj doveo do zgraženja javnosti

Ilustracija

Index.hr

3.11.2018

Sudbina  Pakistanke Asije Bibi ( Asya Byby)  je i dalje neizvjesna nakon što je uložena žalba na oslobađajuću presudu koja joj je izrečena i nakon odlaska njenog advokata koji je napustio zemlju strahujući za svoj život.  

Vrhovni sud Pakistana oslobodio je u 31. oktobra kršćanku Asiju Bibi, osuđenu na smrt zbog blasfemije 2010., čiji je slučaj izazvao zgražanje u inostranstvu i nasilje u zemlji. Međutim, njeno oslobađanje je dovedeno u pitanje nakon spornog dogovora zaključenog jučer između vlasti i islamističkih protestanata koji tri dana paraliziraju zemlju. 

Njen suprug je rekao za njemački radio "Deutsche Welle" kako vlada nije smjela sklopiti taj dogovor, u kojem vidi pokušaj pritiska na pravosuđe.  

Dogovor dviju strana sastoji se od pet točaka i u njemu se predviđa da se vlada neće protiviti podnošenju zahtjeva za preispitivanje odluke Vrhovnog suda u vezi s Asijom Bibi i da će pokrenuti postupak kako bi se njeno ime uvrstilo na popis osoba koje ne smiju napustiti zemlju. 

Žalba na oslobađajuću presudu predana je u četvrtak nadležnim vlastima u Lahoreu.  

- Bojimo se da će odvesti Asiju Bibi u inostranstvo i tražili smo da taj slučaj bude brzo procesuiran -  rekao je advokat lokalnog muslimanskog čelnika Karija Salama ( Kari Sallam), koji je pokrenuo reviziju presude. Dodao je da će se oni  boriti i iskoristiti sva legalna sredstva kako bi bila obješena, sukladno zakonu ,  dodao je.

 

Source: Pakistan - jeziva priča o blasfemiji, kršćanki i islamistima koji je žele mrtvu by indexpromocija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.