AJOVA

Stiv King osvojio novi mandat u Kongresu uprkos njegovim stavovima o različitostima u SAD

U svom intervjuu za desničarski mediji iz Austrije kazao je kako razlike ne donose nikakvu snagu

Avaz.ba

7.11.2018

Stiv King (Steve) osvojio je deveti uzastopni mandat u Kongresu u najžešćoj kampanji u Ajovi protiv Džona Šoltena (John Scholten) uprkos prozivkama iz Republikanske stranke o njegovim kritikama o različitosti u SAD, uključujući i Džordža Soroša (George Sorosh), jevrejskog milijardera i donatora demokrata.

Sa 99 posto prebrojanih glasova, CNN je projicirao njegovu pobjedu sa 50,6 posto glasova naspram 46,8 posto koliko je osvojio njegov suparnik Šolten. Na izborima 2016. godine King je odnio pobjedu sa 61 posto.

Prošlog mjeseca, "Washington post" je prenio kako je King u svom intervjuu za desničarski austrijski mediji, koji je blizak Hancu-Kristijanu Štraheu (Heinz-Christian Strasche), izjavio da razlika ne donosi nikakvu snagu.

Poslije terorističkog napada na sinagogu u Pitsburgu, njegov kolega Stiv Stivers (Steve) kritizirao je Kinga na Twitteru govoreći kako su njegove izjave upravo pridonijele takvom stanju i da one podstiču samo nasilje.

Demokrati su se ipak nadali da će uspjeti pobijediti Kinga, nakon što su kompanije iz Ajove obznanile da više neće finansirati njegovu kampanju, ali King je uspio očuvati svoje mjesto u Kongresu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.