GLOBUS

Izbori u SAD: Koja je razlika između Kongresa i Senata?

Index.hr

7.11.2018

U SAD su jučer održani midterm izbori za članove Kongresa. Izbori se kolokvijalno nazivaju midterm jer dolaze na pola mandata predsjednika SAD, a pravi naziv izbora je američki kongresni izbori.

Republikanci su, kao što se i očekivalo, izgubili većinu u Zastupničkom domu, ali zato su zadržali prevlast u Senatu, prenosi Index.hr.

Procjene su da će u Zastupničkom domu demokrati imati 229 mjesta, a republikanci 206.

No, šta su uopće Kongres, Senat i Zastupnički dom i koja je razlika?

Kongres SAD je zakonodavno tijelo. Sastoji se od dva doma: Zastupničkog doma i Senata.

Dakle, Senat je zapravo dio Kongresa i predstavlja gornji dom, dok Zastupnički dom predstavlja donji.

Zakonodavna vlast

SAD se dijele između njih. Članovi Senata su senatori, a članovi Zastupničkog doma nazivaju se predstavnicima. Članove Zastupničkog doma još se nazivaju i kongresmenima i tu dolazi ono što zbunjuje mnoge. Naime, članovi jednog tijela Kongresa se nazivaju kongresmenima, dok su drugi senatori. Ime senat i senatori potječe, jasno, iz antičkog Rima. Za članove Zastupničkog doma nije postojao jasan termin pa su se s vremenom počeli nazivati kongresmenima.

Dakle, i senatori i zastupnici su članovi Kongresa, samo što pripadaju drugom tijelu.

Još jednostavnije rečeno i Senat i Zastupnički dom dio su Kongresa, ali njihove ovlasti su različite. Državnom potrošnjom upravlja Zastupnički dom. Zastupnički dom također ima moć opoziva, a to bi se moglo pokazati vrlo važnim u budućnosti. Sad kad Zastupničkim domom vladaju demokrati, mogao bi početi proces opoziva Donalda Trampa, a o čemu se već mjesecima priča.

S druge strane Senat je taj koji imenuje izvršnu i sudbenu vlast, ali i ratificira ugovore prije no što stupe na snagu.

Zastupnički dom ima 435 članova od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dvije godine. Zastupnička mjesta su podijeljena između država prema broju stanovnika pa su tu i velike razlike. Tako, primjera radi, Kalifornija ima 54 zastupnika, a Wyoming jednog.

Nasuprot tome senatori se biraju na mandat od šest godina. Svaka država SAD ima dva senatora. Ono što je važno jest da niti jedan zakon ne postaje legalan osim ako se ne donese većinskim glasovima Zastupničkog doma i Senata, a zadnju riječ ima predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Ako predsjednik odbije potpisati neki zakon koji je dobio većinu u Senatu i Zastupničkom domu, oni zakon mogu progurati mimo predsjednika SAD. No, u tom slučaju im treba dvotrećinska većina u oba doma Kongresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.