SVIJET

Poslije Pariza, i u Buenos Ajresu bez sastanka Tramp - Putin?

Okolnosti se mogu promijeniti kada su u pitanju naše američke kolege i kada smo u pitanju mi, zbog toga nema nikakvih čvrstih dogovora

Rukovanje u Parizu izazvalo veliku pažnju. AFP

B92

12.11.2018

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentirao je mogućnost sastanka Vladimira Putina i Donalda Trampa (Trump) u Buenos Ajresu.

On je izjavio da agenda mogućeg sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trampa na marginama samita G20 u Argentini uključuje dosta pitanja, pa će razgovarati o onome što misle da je važno, dok je iz Kremlja saopćeno da nema konačnog dogovora o sastanku i da se "okolnosti i dalje mijenjaju".

- Agenda ima puno pitanja. Predsjednici će razgovarati o onome što misle da je neophodno - rekao je Lavrov u intervjuu za ruski televizijski kanal "Rosija-1", prenosi TASS.

Prethodno je u intervjuu na istom kanalu Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov rekao da nema konačnog dogovora o sastanku na marginama samita G20 u argentinskoj prijestonici Buenos Ajresu koji se održava od 30. novembra do 1. decembra pošto postoje "određenje poteškoće u njegovoj pripremi".

- Okolnosti se i dalje mijenjaju. One mogu da se promijene kada su u pitanju naše američke kolege i kada smo u pitanju mi, zbog toga nema nikakvih čvrstih dogovora - naveo je Peskov. 

On je kazao da "prema argentinskim izvorima, Tramp planira da skrati boravak u Argentini na jedan dan".

- Tako da ne možemo kazati kako se to (sastanak) uklapa u takve planove - dodao je Peskov. 

Savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jurij Ušakov izjavio je ranije da je Francuska "poprilično uporno zahtijevala" da se odustane od organizacije sastanka Putina i predsjednika SAD Donalda Tramp na marginama proslave 100. godišnjice od okončanja Prvog svjetskog rata.

- Dogovor je postignut i mi smo počeli sa koordiniranjem parametara sastanka, ali smo kasnije odlučili da uvažimo zabrinutost i stavove francuskih kolega. Njihovi zahtjevi su bili poprilično uporni, tako da smo s američkim kolegama razgovarali o situaciji i odlučili da organiziramo poseban sastanak u Buenos Ajresu - rekao je Ušakov u intervjuu za ruski televizijski kanal "Rosija-1".  

Tramp i Putin rukovali su se jučer na početku ceremonije obilježavanja 100. godišnjice od okončanja Prvog svjetskog rata, što je privuklo pažnju svih svjetskih medija. Na video-snimku sa događaja vidi se Putin kako prilazi i rukuje se sa Trampom, koji ga, dok se rukuje s Trampovom suprugom Melanijom, tapše po ramenu.

Putin se nakon toga okreće, potapše blago Trampa po ramenu, podiže palac nagore i odlazi na svoje mjesto. Putin se pozdravio i s ostalim zvaničnicima koji su se nalazili u prvom redu, među kojima su bili francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.