VIZIJA BUDUĆNOSTI

Merkel: EU mora svoju budućnost uzeti u svoje ruke

Pozvala na formiranje zajedničke evropske vojske, jačanje ekonomske i monetarne unije i veću solidarnost po pitanju rješavanja migracionih pitanja

Njemačka kancelarka Angela Merkel. Arhiv

Antena M

13.11.2018

Budućnost Evropske unije ogleda se u toleraniciji i solidarnosti, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel i poručila da za nacionalizam i egoizam nema mjesta u Evropi.

Merkel je, predstavljajući svoju viziju budućnosti Evrope pred poslanicima Evropskog paralmenta u Strazburu, pozvala na formiranje zajedničke evropske vojske, jačanje ekonomske i monetarne unije i veću solidarnost po pitanju rješavanja migracionih pitanja.

Ona je ocijenila da su raznolikost, tolerancija i solidarnost "snaga i duša" Evrope i osnove na kojima bi se trebao temeljiti daljnji razvoj EU.

Prema njenim riječima, zemlje i građani EU znaju da u teškim trenucima nisu prepušteni sami sebi. 

- Ali solidarnost je povezana i s odgovornošću, jer se individualne nacionalne odluke odražavaju i na cijelu Uniju. Ko ne poštuje pravnu državu, prava opozicije, civilnog društva, govora i medija u svojoj zemlji, šteti vladavini prava u cijeloj Evropi - poručila je Merkel.

Ona je izdvojila tri oblasti od "ključne važnosti za EU", a to su vanjska i sigurnosna politika, ekonomija i migraciona politika.

Kada je riječ o vanjskoj i sigurnosnoj politici, Merkel je naglasila da su zemlje EU samo zajedno dovoljno jake da odbrane svoje interese i vrijednosti na svjetskom nivou.

Merkel je navela da su prošla vremena u kojima se EU mogla bez ikakvih briga osloniti na druge i da mora vlastitu budućnost uzeti u svoje ruke.

- To znači da Evropa u dugoročnom periodu mora biti sposobnija da radi na vanjskoj politici. To znači da moramo odustati od jednoglasja tamo gdje je to moguće, kako bismo omogućili snažnije djelovanje - poručila je Merkel.

Ona je pozvala na formiranje vijeća sigurnosti EU i evropskih intervencionih snaga koje bi se mogle slati u problematična područaja. 

- Treba raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu evropsku vojsku. Ona bi, kako je to Žan-Klod Junker  (Jan Claude Juncker) već rekao, pokazala da među evropskim državama više nikada neće biti rata. To bi ujedno bila i dopuna NATO-a, a ne suprotstavljanje starim savezima - poručila je Merkel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.