KABUL

U borbama u Afganistanu poginulo više od 50 ljudi

Jedan policajac i dvojica vojnika izgubili živote u blizini grada Gazni

Kabul:Talibanski pobunjenici napali kontrolne punktove snaga sigurnosti. Arhiv

FENA

14.11.2018

U borbama između vladinih snaga i antivladinih militanata ubijeno je više od 50 ljudi u Afganistanu u protekla 24 sata, saopćili su zvaničnici u srijedu.

U posljednjem incidentu, talibanski pobunjenici napali su kontrolne punktove snaga sigurnosti u oblasti Aškamiš sjeverne pokrajine Takhar u srijedu ujutru, izazivajući puškaranje koje je trajalo satima i u kome su poginula sedmorica pobunjenika i trojica pripadnika snaga sigurnosti, saopćio je portparol pokrajinske vlade Mohamed Džavad Hadžari (Mohammad Jawad Hajari). Također su petorica militanata i četvorica pripadnika snaga sigurnosti ranjeni u sukobima, dodao je.

Jedan afganistanski policajac i dvojica vojnika izgubili su živote u blizini grada Gazni, prijestonici istoimene pokrajine, u srijedu ujutru, a talibanski napadi na kontrolne punktove su odbijeni, saopćila je policija.

Potvrđena je pogibija ukupno 24 pobunjenika i ranjavanje 19 pobunjenika kada su avioni napali talibanska skrovišta u oblasti Kajisar sjeverne pokrajine Ferdžab u protekla 24 sata, saopćio je vojni portparol te sjeverne regije Mohamed Hanif Rezai (Mohammad) u srijedu.

U identičnim sukobima u južnoj pokrajini Zabul dvojica policajaca i osam pobunjenika su poginuli, a na desetine je ranjeno na obje strane, izvijestio je u srijedu načelnik pokrajinske policije Mohamed Mustafa Medžar (Mohammad Mayar).

Još osam militanata bliskih talibanima ubijeno je u oblasti Mohamed Aga (Agha) istočne pokrajine Logar od utorka, saopćili su sigurnosni izvori.

I talibani i vladine snage intenzivirali su svoje operacije kako bi osvojili više teritorija i konsolidirali položaje uoči snježnih padavina u afganistnskim planinama, tvrde posmatrači, prenosi Xinhua.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.