SARADNJA

Putin i Erdoan obilježili dovršenje ključne faze ''Turskog toka''

Ukrajinska posrnula ekonomija oslanja se na takse koje dobiva od transporta ruskog plina

Erdoan i Putin. Arhiv

Fena

19.11.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u ponedjeljak su obilježili dovršenje ključne faze ''Turskog toka'', plinovoda koji povezuje dvije zemlje. 

Govoreći na ceremoniji u Istanbulu, Erdoan je objavio da je morski dio ''Turskog toka'' s dvije paralelne linije snabdijevanja na dubini od dva kilometra ispod Crnog mora dovršen i kazao je da je završna faza "historijskog projekta" dostignuta.

Očekuje se da dvije linije snabdijevaju ruskim plinom tursko i evropska tržišta kroz turski teritoriji. Skupa će dvije linije duge 930 kilometara ispod Crnog mora prebacivati 31,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje.

- Svjedoci smo važnog događaja koji jasno pokazuje partnerstvo i saradnju naših zemalja u bavljenju najsloženijim i najambicioznijim projektima - izjavio je Putin.

Erdoan je kazao da dvije zemlje namjeravaju razvijati dugoročnu saradnju i da njihove odnose neće diktirati "nametanja drugih zemalja".

- Provedba projekata poput ovoga dobar je primjer naše sposobnosti da podržimo jedni drugima nacionalne interese - dodao je Putin.

Izgleda da su njegovi komentari aluzija na dugogodišnju tvrdnju Kremlja da neke evropske zemlje odustaju od unosnih ugovora s Rusijom pod pritiskom SAD.

Turska se oslanja u udovoljenju svojih energetskih potreba na Rusiju koja je vodeći snabdijevač Ankare prirodnim plinom. U prošloj godini kupila je od Rusije 28 milijardi kubnih metara plina. Plin se trenutno transportira drugom linijom ispod Crnog mora i Zapadnom linijom kroz Ukrajinu, koja je uvučena u sukob s proruskim separatistima.

- Turska će biti u stanju izmiriti vlastite i potrebe evropskih zemalja za prirodnim plinom, a da ne bude izložena transportnim rizicima - izjavio je Erdoan dok je objavio početak operacija ''Turskog toka'' u 2019. godine.

Ukrajinska posrnula ekonomija oslanja se na takse koje dobiva od transporta ruskog plina. Rusija je zaprijetila da će prekinuti koristiti ukrajinske plinovode za tranzit, ali još nije donijela nikakvu odluku o prekidu korištenja Ukrajine kao tranzitne zemlje. 

Turska i Rusija popravili su odnose u posljednje dvije godine nakon što je Erdoan uputio izvinjenje zbog obaranja ruskog borbenog aviona iznad granice sa Sirijom u 2015. koje je pogoršalo međusobne odnose dvije zemlje. Njihova pojačana saradnja u poljima energetike i trgovine, kao i tursko obećanje da će kupiti ruski sistem protuzračne odbrane tipa zemlja-zrak zabrinulo je zapadne saveznike Turske, članice NATO-a, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.