VAŠINGTON

Upitan izbor Pelosi na čelo Predstavničkog doma SAD

Prekaljenu političarku Demokratske stranke iz Kalifornije 16 kongresmena iz njene stranke ne želi vidjeti na mjestu predsjednice

Pelosi: U prvoj reakciji nije krila iznenađenje tvrdim stavom grupe stranačkih kolega

S. N.

19.11.2018

Nensi Pelosi (Nancy) naišla je na ne baš očekivanu prepreku u njenom pohodu na mjesto predsjednice Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.  

Prekaljenu političarku Demokratske stranke iz Kalifornije 16 kongresmena iz njene stranke ne želi vidjeti na mjestu predsjednice.

U pismu koje su uputili danas oni su najavili da će glasati protiv ukoliko se Pelosi uopće kandidira.

Kako prenose američki mediji, u prvoj reakciji ona nije krila iznenađenje tvrdim stavom grupe stranačkih kolega. No, najavila je da će se kandidirati i pobijediti!

Da bi se to desilo, ona će se prvo morati izboriti u okviru svoje Demokratske stranke, gdje je čeka glasanje 28. novembra.

Nakon toga, 3. januara bit će obavljeno glasanje u Predstavničkom domu.

Da bi nekog došao na čelo ovog, donjeg doma Kongresa, potrebno mu je 218 glasova podrške. Ukoliko opozicija Pelosi iz njene stranke ostane čvrsta, njoj će faliti samo jedan glas za poziciju predsjednice Predstavničkog doma. Demokraska stranka je na izborima 6. novembra osvojila 235 mjesta u ovom domu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.