ODLUKE

Merkel: Njemačka će glasati za sporazum o Brexitu

Neće biti dodatnog referenduma

Merkel: Želimo dobre odnose s Londonom. Arhiv

Srna

21.11.2018

Njemačka će podržati sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU na samitu u nedjelju, 25. novembra, i nada se da primjedbe Španije o statusu Gibraltara mogu biti riješene do tada, rekla je danas kancelarka Angela Merkel.

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) izjavio je jučer da će njegova vlada glasati protiv nacrta sporazuma o Brexitu ako sadašnji tekst o Gibraltaru ne bude promijenjen.  

Gibraltar će napustiti EU zajedno s Britanijom u martu sljedeće godine iako je 96 posto stanovništva na referendumu 2016. godine glasalo za ostanak u evropskom bloku.  

– Znamo koliko je teška situacija u Britaniji, ali mogu da kažem da se Njemačka slaže s ovakvim sporazumom o izlasku – rekla je Merkel u obraćanju njemačkim poslanicima.  

Ona je dodala da njena vlada žali zbog toga što Velika Britanija odlazi, ali da poštuje njenu odluku.  

– Mi želimo, i to je naš fundamentalni interes, da imamo dobre odnose s Britanijom u budućnosti – naglasila je Merkel.  

Komentarirajući rezervni aranžman za granicu između Republike Irske i Sjeverne Irske, koji treba da osigura da ne budu uvedene kontrole, Merkel je rekla da je “veoma teško riješiti tu situaciju”.  

Britanska ministrica rada i penzija Amber Rad (Raad) izjavila je u međuvremenu da u britanskom parlamentu nema podrške za opciju da ne bude dogovora sa EU.  

Ona je dodala da neće biti drugog referenduma ako poslanici ne prihvate nacrt sporazuma koji je predložila premijerka Tereza Mej (Theresa May).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.